ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

În fiecare an, la 5 iunie este aniversată Ziua mondială a mediului. Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.

Un mediu inconjurator sănătos reprezintă o condiție esențială pentru proprietatea pe termen lung și pentru calitatea vieții. Dezvoltarea economica și prosperitatea vor continua să exercite o presiune asupra planetei de a raspunde cerintelor. Multe dintre ecosistemele Pământului se apropie de puncte critice de epuizare, împinse de creșterea ridicată a populației și dezvoltarea economică. Este important ca fiecare cetățean să inteleagă că omul, ca specie biologică, este dependent de natură şi nu poate trăi în afara ei. Bunăstarea omenirii, a mediului, precum și modul de funcționare a economiei depind de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Oamenii consumă mult mai multe resurse naturale decât ceea ce planeta poate furniza în mod durabil.

Gestionarea deșeurilor a devenit un punct important si in strategiile de dezvoltare implementate de catre autoritatile statelor UE. Odata cu creșterea gradului de dezvoltare a populatiei a crescut si cantitatea de deseuri si, implicit, problemele legate de gestionarea acestora. Reușita implementării sistemelor de management integrat al deșeurilor ține foarte mult si de implicarea populatiei, motivare, angajamente in scopul protejarii mediului si, cel mai important, eliminarea riscurilor asupra sănătății și ecosistemului.

Impreuna putem păstra mediul curat! Avem datoria de a ne imbunătăți calitatea vieții fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Publicat in: 05 iunie 2021