ZIUA PĂMÂNTULUI

ZIUA PĂMÂNTULUI

În fiecare an, in  ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător .

Earth Day a fost instituită în Statele Unite ale Americii într-o perioadă în care a început să se vorbească , din ce în ce mai des, despre mediul înconjurător. În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ, expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde  Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorant in acea vreme

Astăzi, Ziua Pământului este recunoscută pe scară largă și marcată de peste un miliard de oameni în fiecare an ca zi de acțiune pentru a schimba comportamentul uman și a crea schimbări ale  politicilor  globale, naționale și locale. Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii. Lupta pentru un mediu curat continuă, pe măsură ce efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente în fiecare zi.

Atenția pentru un mediu curat a devenit una  dintre principalele preocupari ale statelor la nivel global. Sănătatea umană și sănătatea planetară sunt legate indisolubil.  Maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării însăși posibilitatea Terrei de a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare.